När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
–I debutboken Bettys värld och hela Betty-trilogin var det huvudkaraktären. Jag visste att jag ville skriva om en journalist, 50+, på en glamorös damtidning och hennes utmaningar och drömmar både på jobbet och i kärlekslivet. I Juni, juli, halva augusti var det miljön som lockade. Jämtländska landsbygden med kor, getter, böljande ängar, fjällen i fjärran, en skäggig getbonde, ljuvlig getost, längtan och ljusa sommarnätter.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
– Självkritiken. Ibland undrar jag vad jag håller på med, vem ska vilja läsa det här typ? Då är det guld värt med en förläggare som säger att man är fantastisk och att ”det är klart att du fixar det här”. Efter fyra böcker vet jag att självtvivlen kommer och går och när flowet infinner sig blir jag så uppfylld och ödmjukt tacksam att jag får ägna mig åt det här som är det roligaste jag vet.

Var skriver du och vad har du bredvid dig?
– Jag jobbar hemma i min skrivarvrå, världens minsta med utsikt mot Essingeleden. Det ska helst vara tyst, ingen musik eller tv i bakgrunden. Bredvid mig har jag mobilen och en väggkalender som jag använder för att hålla koll på tidsstolparna i manuset. Svårare än man tror. Jag har försökt att skriva på kafé för det verkar så romantiskt och charmigt, men jag kan inte koncentrera mig utan kikar och tjuvlyssnar hela tiden på folk omkring mig.

Vad är dina fem tips till en aspirerande författare?

  1. Skriv om något du brinner för. Tänk på att du ska ägna oändligt många timmar tillsammans med dina karaktärer så
    det är viktigt att du gillar att hänga med dem.
  2. Sätt upp delmål. ”I dag ska jag komma på en bra inledning/skriva ett kapitel/bli klar med den här scenen/få fason på dialogen i en viss scen. Att skriva en bok på 300 sidor kan kännas övermäktigt och man behöver få bocka av och känna sig duktig emellanåt.
  3. Ta hjälp av en skrivcoach. Det är både lärorikt och inspirerande med någon som läser vartefter och kommer med professionella synpunkter. Det kostar en slant, men det är ett sätt att visa för dig själv att du tar ditt skrivande på allvar.
  4. Ge dig själv en deadline. För att komma framåt och inte fastna på obestämd tid. Jag gav mig själv ett år till färdigt råmanus med min första bok.
  5. Se bokskrivandet som ett jobb – ett hantverk där du bygger din egen historia. Blir det rackligt får du riva delar och bygga om. Det betyder inte att det är dåligt, utan bara att du vill göra det bättre och det gagnar din bok i slutändan.

Läs mer om Marie-Louise >här<

 

UTMANING

  • Vad brinner du för?
  • Berätta i en text med max 150 ord om vad du brinner för
  • Maila in din berättelse till tavling@dropastory.com senast vid midnatt idag den 17 december 2020