Dina fem tips för att komma igång med att skriva

  1. Skriv det DU vill skriva och skriv i den genre du själv tycker om att läsa. Bry dig inte om vad andra tycker och vad som är populärt just nu.
  2. Läs mycket, främst i din egen genre men också annan litteratur.
  3. Skriv regelbundet. Sätt upp mål och delmål. Bestäm dig för att skriva ett visst antal ord per dag/vecka. Jag delar alltid upp målen på månad, vecka och dag. Man kan också ha mål i form av tid, till exempel att man ska skriva en kvart per dag. Hellre femton minuter per dag än inget alls.
  4. Prioritera skrivandet på samma sätt som du prioriterar annat i livet. Boka in det i kalendern.
  5. Hitta skrivtid som fungerar för dig. Gå upp en halvtimme tidigare på morgonen, skriv på lunchen, på väg till och från jobbet, på kvällen …
  6. Vänta inte på inspiration. Oftast kommer den inte på beställning. Det är bara att sätta sig och skriva. Trots att det går trögt. Bättre att ha något på pappret än ingenting alls.

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Jag skriver ett ganska kortfattat synopsis där jag har med handlingen i korthet, vilka karaktärer som ska vara med, vändpunkter, tema/budskap, miljö med mera. Ofta gör jag en del research innan jag börjar skriva.

Vad kommer sen?
Jag skriver alltid i kronologisk ordning och skriver ungefär femtio till sjuttio sidor innan jag går igenom det jag har skrivit och utvecklar idén och berättelsen ännu mer.

Vad har du bredvid dig när du skriver?
Jag dricker massor med te, lyssnar på musik och har alltid ett anteckningsblock och en penna nära till hands för att kunna strukturera upp berättelsen, anteckna saker jag behöver komma ihåg med mera.

Läs mer om Jenny >här<

 

UTMANING
Vinnare kommer att lottas fram i denna utmaning för det finns inga rätt eller fel hur din karaktär ser ut, gör eller känner 🙂

  • Gör en kortfattad beskrivning av din karaktär – utseende, känner och gör – genre historisk berättelse med inslag av fantasy
  • Maila ditt bidrag senast vid midnatt idag den 15 december 2020
  • Vi lottar vinnaren
  • Mail: tavling@dropastory.com