Lokstallarna i Karlshamn var välbesökt skådeplats för den femte upplagan av Blekinge Bokmässa. Den ingår i och öppnade även den veckolånga litteratur- och berättarfestivalen Berättarkraft som detta år genomförs för sjunde gången.

Besökarna på Blekinge Bokmässa 2020 hade mycket spännande att ta del av.

Den litteraturintresserade har här en mängd spännande smultronställen fyllda med aktiviteter i de deltagande kommunerna Olofström, Karlshamn, Karlskrona och Bräkne-Hoby (Ronneby kommun) att ta del av. Själva bokmässan i Karlshamn är ett samarrangemang mellan Region Blekinge, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Karlshamns kommun. Projektledaren Camilla Carnmo sken ikapp med, om inte solen denna kyliga, gråmulna dag, så i alla fall åt det välbesökta och lyckade arrangemanget. Ett drygt 60-tal utställare hade anammat uppropet och var på plats och förgyllde dagen. Här sågs allt ifrån både lokala och mer långväga författare, förlag, föreningar och givetvis Drop a Story som var på plats och demonstrerade den nya appen. Glädjande var att intresset var stort för detta och många hittade till vår monter.

Sofia Månsdotter, till vänster, Ronneby, skriver själv inom den spännande genren fantasy. Här fick hon en grundlig demonstration av Drop a Storys nya app av Lotta Roth. Appen rönte stor uppskattning på mässan och fick många intresserade att söka sig till Drop a Storys monter.

Festligheterna sparkades igång av den, från Sölvesborg kommande, älskade barn- och ungdomsförfattaren Per Nilsson, som fått hedersuppdraget att hålla invigningstalet. Återväxten i branschen är givetvis viktig. Så efter detta var det dags för prisutdelning i Berättarkrafts egen skrivtävling som riktade sig till högstadieeleverna i Blekinge. Årets tema var ”Mellan raderna” och när krutröken lagt sig bland de 80 deltagande bidragen, fick vinnartrion Engla Sabel, Elena Andersson och förstapristagaren Elin Aronsson ta plats på scenen för att prisas för sina insatser. I Elins vinnarbidrag, novellen ”En skur av dis” får vi på ett mycket underfundigt sätt följa en vattendroppes resa från molnen till de stora djupen i havet. 16-åriga Elina ger oss prov på en stor skrivmognad när hon här sätter vikten av kretsloppet under lupp. Efter att ha läst de vinnande bidragen känns det onekligen som att vi är i säkra händer, både vad det gäller klimatengagemanget och återväxten av goda författare.

Den Guldbaggeprisade skådespelaren Saga Becker och prästen Ann-Christine Ruuth bjöd på ett intressant samtal om bl.a. transpersoners situation, som de själva representerar.

En stor publik samlades också för att ta del av samtalet mellan skådespelerskan Saga Becker och prästen Ann-Christine Ruuth, allt under ledning av Camilla Carnmo. Saga Becker, med rötterna i  Eringsboda, vann en Guldbagge 2015 för sin debutroll i filmen ”Någonting måste gå sönder”. Sedan dess har hon varit en röst i offentligheten genom sitt skapande och sin transaktivism. När hon i höstas debuterade som romanförfattare med ”Våra tungor smakar våld” hyllades hon för sin starka, våldsamma och ärliga berättelse. På scenen denna dag fick Saga sällskap av transkvinnan, prästen och föreläsaren Ann-Christine Ruuth, vars berättelse skildras i den självbiografiska boken ”Min pappa Ann-Christine” skriven av författaren Ester Roxberg, som är dotter till Ann-Christine Ruuth. Den uppmärksammade boken ligger till grund för den nu aktuella filmen ”Min pappa Marianne”, med Rolf Lassgård i huvudrollen, som hade bejublad premiär i februari på biografen Saga i Alingsås, vilket var mycket passande då stora delar av filmen som tagit sig ända till första plats på biotoppen utspelar sig just där. Ann-Christine Ruuth fick oss i den stora publiken att dra på mungiporna när hon sa att könsdysfori, som givetvis kan vara ett stort problem för många, men för henne har det aldrig varit tal om något ”inre krig”. Med en svepande gest sa hon underfundigt med sin härliga småländska dialekt:

– Jag vet vad som gäller, problemet har istället varit där ute i omgivningen.

Detta lockade ner ett av dagens tveklöst största och värmande skratt från publiken. Att i sin dåvarande yrkesroll som kyrkoherde ”komma ut” med detta, kan man förstå att det inte varit en helt okomplicerad resa för Ann-Christine.

Blekinge Bokmässa bjöd på ett fint program och lockade en stor publik.

Monika Fagerholm, en av våra stora nordiska författare, slog igenom 1994 med ”Underbara kvinnor med vatten”. Den har även filmatiserats och givits ut i hela elva länder. Hon har definitivt satsat på kvalitet istället för kvantitet i sin romanutgivning. Men i höstas kom hennes nya efterlängtade roman ”Vem dödade Bambi” ut, vars spännande tillblivelse vi bland annat fick veta lite mer om här. Hon betonade även ljudböckernas förträfflighet, som hon är en stor anhängare av.  Monika bjöd oss även på ett par klokheter:

– Genom att skriva om en jobbig upplevelse, till exempel död eller skilsmässa, så är det ett suveränt sätt att bearbeta detta för att orka gå vidare.

– Skrivandet kan även göra dig till den du vill vara och detta är även överförbart på teater, avslutade en glad Monika Fagerholm innan det var dags för henne att signera sin nya bok.

Ett samtal om förutsättningarna för lokaljournalistik i det samtida politiska landskapet, mellan chefredaktörerna för länets två största dagstidningar avslutade dagen. Nu tar vi en sväng och tittar lite på vad som hände på spännande Blekinge Bokmässa anno 2020. Häng med!

Här var det full fart vid signeringen. En av dagens huvudtalare, vår stora nordiska författare Monika Fagerholm satte här sin signatur i sin nya bok ”Vem dödade Bambi” som införskaffades av Lotta Hellström, själv skicklig barnboksförfattare från Oskarshamn.

Annica Swanström varvar sitt boende mellan Köpenhamn och Saleboda i Blekinge. Hon visade här upp sina fantastiska spänningsromaner ”Heddas Bok” och ”Fotspår i vatten” som utspelar sig mest i Karlskrona och nordöstra Blekinge. Även hennes fina, rikt illustrerade diktbok ”Ät mig blomma” pockade på berättigad uppmärksamhet denna dag. Allt utgivet på eget förlag.

Kortromanen ”Tre män i en båt” känner vi ju till. Här blir det istället ”Två glada män och varsin båt”. Boken ”Harry Martinsons båtar och skepp” är ett samarbete mellan författaren Leif Olsson, Karlshamn/Gyön och kulturprofilen Johnny Karlsson, Holje Bok/Vekerum förlag, Olofström. Boken som belyser bl.a. båtbyggarkonst var en årsgåva till de 700 medlemmarna i Harry Martinsonsällskapet.

Bibbi Brorsson är en skicklig dam. Hon har på eget förlag gett ut flera böcker om bl.a. Eriksberg Vilt & Naturpark i Blekinge där hon varit verksam under många år. Hennes nya bok ”Morfar – var du spion” puffades det lite extra för denna dag. Bibbi är även en suverän naturfotograf, vilket gavs fina prov på bl.a. i sina fotoböcker. Zooma in vildgrisen nere till vänster, med munnen full av läckra, saftiga växter – bättre djurfoto är svårt att finna.

Ett glatt par på mässan var Joanna Svensson-Josefsson och Per Josefsson från skånska Skurup. Joanna har dyslexi, men har inte låtit det hindra ett framgångsrikt författande inom bl.a. prosa och poesi som vi här fick fina prov på. Just nu arbetar hon på uppföljaren till sin kritikerrosade roman ”Medaljongens hemlighet”. När Per inte är suverän illustratör och tecknare, bl.a. till deras egna böcker, så skriver han noveller.

 

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson